Milan, pan Vim, pan Nevim a Hora přání

#SKOBA

#BANNERS

#ITEM

#IMAGE '/user/documents/resources/webp/skba_banner-zavesime-story-vertikalni.webp'

#TITLE 'Zavěsíme i vaši story'

#DESC 'Máte doma památné triko, noviny ze dne, kdy jste se narodili, mapu z cesty, která pro vás hodně znamenala? Přineste je do SKOBY a my vám z nich vyrobíme diář, zápisník, fotoalbum nebo skicák.'

#BUTTON 'Vyrob si svou story'

#LINK '/blog/zavesime-i-vasi-story/'

#COLOR '#F0DBDB'

#/ITEM

#/BANNERS

#TAGS

#TAG

#TITLE 'MilanTomasek'

#LINK '/produkty/?pv46=355'

#/TAG

#/TAGS

#GALLERIES

#GALLERY 'milanova-edice'

#ITEM

#URL '/user/documents/resources/webp/blog/Milan-galerie-1.webp'

#TITLE 'Milan kreslí pana Vim a Nevim'

#AUTHOR 'Photo © Alexandr Hudeček'

#/ITEM

#ITEM

#URL '/user/documents/resources/webp/blog/Milan-galerie-3.webp'

#TITLE 'Milan a jeho diáře'

#AUTHOR 'Photo © Alexandr Hudeček'

#/ITEM

#ITEM

#URL '/user/documents/resources/webp/blog/Milan-galerie-2.webp'

#TITLE 'Milanovy diáře'

#AUTHOR 'Photo © Alexandr Hudeček'

#/ITEM

#/GALLERY

#/GALLERIES

#/SKOBA

Osm let práce do koše a odznova

Milan je nepřehlédnutelný. Fyzicky (měří hodně přes dva metry) i svým konáním. Je součást naší dílny od samotného počátku, tedy sedm let. A bez nadsázky je i jedním z pilířů, na kterých SKOBA stojí. Milan utáhne lis tak, že ho nikdo jiný z dílny neotevře. Minimálně Lenka určitě ne. Vystudoval obor klasické animace na UMPRUM, takže má vypracovaný smysl pro estetiku, dokáže dotáhnout vymyšlený koncept do konce a celkově je velmi zručný. To vše zúročuje také ve svých literárních útvarech. 

Jednoho dne zjevila se v Milanově hlavě myšlenka na komiks. To by samo o sobě nemuselo působit až tak neobyčejně – nebýt toho, že zrovna tenhle komiks má nadobyčejnou historii. Vyslechněte Milanovu romanci pro SKOBU, která obsahuje hororové prvky, ale nebojte, dojde i na katarzi.

Vim Nevim nakreslim zahodim

Komiks začal vznikat před osmi lety jako scénář k pohádce. Hlavními postavami jsou pánové Vim a Nevim a ti jakoby svým pojmenováním předznamenali následné osudy uměleckého díla. Původně mělo jít o jednoduchý příběh o dobru a zlu. Dobro také zpočátku vítězilo. Milan se ponořil do práce, maloval a maloval další a další krajiny, další a další obrazy ze světa, který se mu odehrával v hlavě a kterým žil. 

Tak vznikly pestrobarevné malby, zčásti figurální, z té druhé abstraktní. Vše došlo až do bodu, kdy se obrazy začaly osamostatňovat, žít vlastním životem. A probouzet démony, kteří v nich byli ukrytí. Pak vystoupily z komiksu úplně, nešlo je použít. Milan je vyhodil. 

Jako poslední záchvěv racionální mysli mu přišlo vnuknutí – před spálením naskenuj. Tak jako Fénixe zvednutého z popela jsme po několika měsících mohli obrazy znovu vytisknout a vytvořit z nich obálky diářů. Originály by stejně nešly vzhledem ke křehkosti materiálu použít. Dostaly nový život, druhou šanci. Restart. To je také jeden z pilířů SKOBY.

#EMBED 'milanova-edice'

Na závěr dnešní směny

Pak se chvíli nedělo nic. Nic viditelného. Vim a Nevim ale přečkali nejhorší časy v dobrém úkrytu. Následně z něj opatrně vylezli, rozhlédli se, spatřili cestu, po které šli a vydali se po ní dál. „Milan vytáhnul na závěr dnešní směny z desek definitivní verzi komiksu. Koukal jsem na to jak opařenej, příběh pana Vim a Nevim na velkých 16 stranách, A3 formát, připomíná to grafické listy,“ napsal si do zápisníku s obálkou od Milana pan Václav, vypravěč, vizionář a hrdina-zakladatel ze SKOBY. 

A staly se věci, které se stát musely. „Když to osm let tvořil a muselo to zaniknout a znovu se zrodit, rozhodli jsme se to dál neprotahovat, nepokoušet to,“ napsal si Václav na další stranu. Během jedné směny pak vše vytiskli, Milan udělal vazbu a prvních 12 kusů vyšlo obratem pod značkou SKOBY. Tak si můžete komiks pořídit společně s diářem z Milanovy edice. Dvojitý šťastný konec.