Limitovaná edice Mirka Trejtnara

#SKOBA

#BANNERS

#ITEM

#IMAGE '/user/documents/resources/webp/skba_banner-zavesime-story-vertikalni.webp'

#TITLE 'Zavěsíme i vaši story'

#DESC 'Máte doma památné triko, rifle, které pro vás hodně znamenaly, noviny ze dne, kdy jste se narodili? Přineste je do SKOBY a my vám z nich vyrobíme diář, zápisník, fotoalbum nebo skicák.'

#BUTTON 'Jak na to'

#LINK '/blog/zavesime-i-vasi-story/'

#COLOR '#C0E4E8'

#/ITEM

#/BANNERS

#TAGS

#TAG

#TITLE 'MirekTrejtnar'

#LINK '/workshopy'

#/TAG

#/TAGS

#GALLERIES

#GALLERY 'Edice Mirka Trejtnara'

#ITEM

#URL '/user/documents/resources/webp/blog/Mirek-galerie-1.webp'

#TITLE 'Edice Mirka Trejtnara'

#AUTHOR 'Photo © Alexandr Hudeček'

#/ITEM

#ITEM

#URL'/user/documents/resources/webp/blog/Mirek-galerie-2.webp'

#TITLE 'Edice Mirka Trejtnara'

#AUTHOR 'Photo © Alexandr Hudeček'

#/ITEM

#ITEM

#URL'/user/documents/resources/webp/blog/Mirek-galerie-3.webp'

#TITLE 'Edice Mirka Trejtnara'

#AUTHOR 'Photo © Alexandr Hudeček'

#/ITEM

#/GALLERY

#/GALLERIES

#/SKOBA

Mirek Trejtnar je soused. Bydlí kousek od SKOBY, takže dílnu navštěvuje často. A je taky loutkař. Vlastně je to jeden z posledních mohykánů tradičního loutkařského řemesla.

Vše začíná kresbou. Každá má jinou energii a vydá se jiným směrem

Mirek je v každém případě velmi respektovanou personou. Jak mezi kolegy, tak mezi svými žáky. Těch už vychoval spoustu po celém světě. Spolupracuje s pražskou AMU, učil na St. Martin's College v Londýně nebo taky v Portugalsku či v Hong Kongu. Pořádá také loutkařské řemeslné workshopy, o které je nebývalý zájem.

A už se k tomu dostáváme. Ke spojení Mirka Trejtnara se SKOBOU došlo především díky řemeslu. Obě strany chovají velký respekt k tradičním postupům – ať už se jedná o knižní vazbu nebo práci se dřevem – zároveň ale nejsou uzavřeny jen do zakonzervovaných metod. V obou případech je trefné hovořit o přesahu, řemeslném i žánrovém.

Stejně tak jako SKOBA postupně rozšiřuje svůj repertoár od diářů, přes fotoalba a zápisníky až třeba k designovým lampám, Mirek Trejtnar nekončí u loutek. Je to jen jedno z ramen, vylévající se z jednoho řečiště. „Každý projekt začíná s kresbou. Ta se promění v obraz, sochu, loutku, automata. Je těžké udržet a zachytit energii, která je v kresbě uložená,“ popisuje Mirek svůj přístup.

#EMBED 'Edice Mirka Trejtnara'

Zvláště automata stojí za samostatnou zmínku. Představte si něco jako analogového robota, který hýbe rukama i nohama, kroutí hlavou. S tváří i tělem ručně vytesanými, se šlachami z prádelní šňůry, které jsou napojeny na od pohledu jednoduchý systém dřevěných kol a převodů – počítač má v tomto případě roli pouhého udavače elektro-impulzů. Nebo si nic nepředstavujte a rovnou se podívejte: https://www.youtube.com/watch?v=EuVm8JE00mk&ab_channel=puppetsinprague nebo zde www.puppetsinprague.eu.

A od kresby se odvíjí také Mirkova spolupráce se SKOBOU. Původní originální obrázky, nakreslené výhradně pro SKOBU, se v dílně potáhnou a použijí na vazbu. Nejde o kopii, nejde o starší díla, která už posloužila jinému účelu. Však se podívejte, Mirek má na webovkách SKOBY celou malou soukromou galerii: https://obchod.iskoba.cz/diare/?pv17=672

www.kidpraha.cz